Games · April 11, 2021 0

Fantasian – We kunnen weer huisjes plunderen

Het is alweer een tijd geleden dat er een turn-based JRPG is uitgekomen dat mij heeft weten te boeien. Vroeger speelde ik games in dit genre constant. Final Fantasy, Xenogears, Chrono Cross… het hield niet op. Maar vandaag de dag zijn dit soort klassiekers steeds moeilijker te vinden.

Mistwalker

Toen ik hoorde dat Mistwalker aan een Apple Arcade game werkte genaamd Fantasian, hield ik de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Na Lost Odyssey, Last Story en en Blue Dragon is het een beetje stil geweest bij deze developer. Ik moet toegeven dat ik de ontwikkelingen rondom de Terra Battle games niet echt heb gevolgd, aangezien dat niet echt mijn soort games zijn. Maar goed, dit keer dus een JRPG met elementen uit vroegere games van dit genre. Ik was benieuwd!

Diorama’s

Het is uiteindelijk een RPG geworden waarbij meer dan 100 echte diorama’s zijn gebruikt om de wereld van Fantasia tot leven te brengen. Van deze diorama’s zijn foto’s gemaakt, die als pre-rendered backgrounds in het spel worden gebruikt. Er zijn van elk diorama meerdere shots gemaakt en de ene shot loopt vloeiend over in een andere wanneer je characters door de map lopen. Erg mooi en leuk gedaan. Een beetje net als vroeger, maar dan met een twist.

Clichés en vernieuwingen

Het voelt echt aan als een RPG uit de (eind) jaren 90! En ja, inclusief de nodige clichés. Een protagonist met geheugenverlies, huisjes vol met schatkistjes en de soms vreemde reacties van NPC’s. Fantasia heeft ook gewoon nog de good ol’ world maps, save points en de vele extra side quests. Ik hou er van 🙂

Wat vernieuwend is, is een systeem waarbij je battles kan uitstellen. Je kan op een geven omen er voor kiezen om alle “verzamelde” vijanden dan in één keer uit te dagen. Erg handig als je even geen zin hebt om constant gestoord te worden door weer een turn-based battle.

Door gebruik te maken van je touch screen kan je ook bij bepaalde acties meerdere vijanden selecteren. Een leuke feature, waarbij je strategisch te werk moet gaan.

Uitdagend

Ik heb er tot nu toe 13 uur op zitten en merk dat het spel steeds uitdagender wordt. De eerste paar uur waren erg makkelijk, maar na een tijdje moet je steeds strategischer te werk gaan. Welke items neem ik mee? Hoe zit het met de accessoires en gems? Hoe zit het met de elementen?

Ik ga er na deze post zeker nog wat meer uurtjes in steken!