UX · April 15, 2021 0

Photopea

Op mijn privé-computer heb ik geen Photoshop geïnstalleerd. Zo vaak gebruik ik het niet en daarom vind ik een licentie niet gerechtvaardigd. Wel heb ik een persoonlijke licentie van Sketch om snel even een ontwerp of illustratie te maken. Helaas zijn dit dan weer niet de tools om foto’s te bewerken.

In het verleden gebruikte ik dan GIMP voor een snelle edit. Maar een ander alternatief welke ik recent heb ontdekt is Photopea. Software as a Service, een tool dus waarbij je eigenlijk niks hoeft te installeren. Je gebruikt gewoon je browser om een foto (of PSD, sketch file, etc.) in te laden en te bewerken. Ik moet zeggen, dit gaat redelijk soepel als het bestand niet al te groot is. Je hebt de beschikking over veel (alle?) tools die ook in programma’s als Photoshop aanwezig zijn. Zo kan je bijvoorbeeld plaatjes slim uitknippen, meerdere lagen gebruiken, paden maken, filters toepassen en alles makkelijk exporteren in een formaat van jou keuze. Shortcuts werken ook gewoon prima en je kan, net als Photoshop, door je history heen om recente bewerkingen ongedaan te maken. Het lijkt wel een browser versie van Photoshop!

Uiteraard kan het soms een beetje traag zijn, maar voor kleine bewerkingen is het een prima alternatief. Het is daarnaast ook nog eens gratis. Je ziet wel een baniertje rechts, maar dat mag de pret niet drukken.

Je kan ook Sketch bestanden en Illustrator bestanden openen (en bewerken). Dat heb ik echter nog niet gedaan. Misschien binnenkort eens een logo maken om te kijken of dit ook lekker werkt 🙂