Tech · April 12, 2021 0

Er was eens een oude MacBook

Ik ben een fan van oude hardware. Oude game consoles, PCs, laptops en telefoons. Helemaal als alles nog prima werkt. Natuurlijk werk en speel ik het liefst op de nieuwste Macs, telefoons en consoles, maar als ik wat vrije tijd heb vind ik het leuk om met oude technologie te spelen.

De witte Macbook uit 2009

Dit weekend heb ik mijn oude ‘late 2009’ MacBook een flinke update gegeven. De witte MacBook vind ik persoonlijk één van de mooiste MacBooks die er bestaan. Gewoon, omdat hij helemaal wit is. Ik vind het design mooi, simpel en alles voelt prettig en solide aan.

Qua specs was deze vrijwel hetzelfde als de Pro versie van 2009, maar mist o.a. een SD-card slot. Het gaat hier om een 2.26Ghz… Intel Core 2 Duo, tja, niet eens een i3 of i5 :’) Standaard zat er ook maar 2GB geheugen is, wat zeker niet genoeg is als je een browser als Chrome gebruikt. Ook de harde schijf is tergend langzaam (5200rpm). Het duurt dus eeuwen voordat het beestje is opgestart. Het mooie is wel dat deze MacBook officieel High Sierra ondersteunt, terwijl de Pro variant van deze laptop niet verder ging dan Sierra.

Cheap parts

Ik wou voor zo’n oud laptopje niet al teveel uit gaan geven natuurlijk. Ik wou in ieder geval een SSD schijf installeren en het geheugen flink upgraden. Voor de SSD ben ik voor een nieuwe, maar zeer goedkope, KingDian 120GB schijf gegaan. Deze zijn zo’n 16 euro en ze scoren toch vrij goed als je op internet zoekt naar beoordelingen. Het voelt wel een beetje raar om zo’n cheapo hard disk in een Apple te plaatsen :p

Ik had ook nog wat oud geheugen hier liggen, twee reepjes van 2GB en twee reepjes van 4GB. Dit laptopje kon maximaal 8GB aan, dus ik had genoeg geheugen om de upgrade te beginnen.

Installeren en testen

Het is vrij makkelijk om zowel het geheugen als de harde schijf in deze MacBooks te vervangen. Na openen van de MacBook zie je de componenten direct zien.

So far so good… totdat ik High Sierra wou installeren. Ik kreeg helaas de ene na de andere fout tijden de installatie. Soms een log met een foutmelding en soms liep de laptop gewon helemaal vast. Vreemd, de schijf was namelijk gloednieuw. Had ik dan toch maar een tientje meer moeten uitgeven voor een Kingston? Een Time Machine backup proberen dan maar. Nope, weer een fout 🙁

Dan maar het geheugen testen met Memtest86. Misschien lag het aan de oude onderdelen die ik hier al een paar jaar in een box heb liggen? Ja hoor, na 15 minuten kwamen de errors: 1 pass, 48 errors. 8GB geheugen kon ik dus wel vergeten. Na elk reepje te hebben getest kwam ik tot de conclusie dat één van de 4GB sticks niet werkte. Jammer, dat zou dus betekenen dat ik maximaal 4GB+2GB in parallel modus kon gaan gebruiken. Niks aan te doen, tenzij ik extra 20 euro wou gaan uitgeven voor een ander. Dit ging mij te ver.

Na de 6GB te hebben geïnstalleerd ging het de installatieprocedure rap en zonder problemen. High Sierra draaide soepel en alles werkte perfect. Maar met 6GB geheugen en een nieuwe SSD wil je natuurlijk het systeem wat meer pushen. Daarom heb ik besloten om Catalina met de ‘Catalina Patcher’ te installeren. Ook dat ging erg soepel en zonder problemen. Tadaaaa… een 2009 MacBook met SSD, 6GB geheugen en Catalina!